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1964 Present: Sri Skanda Rajah, J., and Sirimane, J.

PANDITA DHAMMINDHA NAYAKA THERO, Petitioner, and
F. J. DIAS, Respondent

S. C. 476)64— Application for Revision in D. C. Colombo, 781 )Z

Stamp duties— A pplication  in  revision— Production o f certified copies o f  Court pro~ 
ceedings— Value o f  stamps which should be affixed— Civil Procedure Code, 
s. 205— Stamp Ordinance (Cap. 247), Schedule A , P art I , item 24 ; Part I I ,  
items 11, 32, 33.

In  an application for revision, certified copies o f  proceedings in a D istrict 
Court case, certified by the Secretary o f  that Court, and stam ped according 
to the value or “  class ”  o f  that action, as set out in Part JI o f  the Stam p 
Ordinance, need not be stam ped again when they are proi i ced in the Supreme 
Court. Item  24 o f  Part I  o f  Schedule A  o f  t ie  Stam p Ordinance does not 
apply to certified copies o f  proceedings in Court w hich are specially provided, 
for in Part II .
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.A-PPLICATION to revise an order o f  the District Court, Colombo.

H. V. Perera, Q.C., with Miss Maureen Seneviratne, for Petitioner.

J. G. T. Weeraratne, Crown Counsel, with A . A . D. de Silva, as Amicus 
Curiae.

Cur. adv. w it.

December 16, 1964. Sibimakb, J .—

In this application for revision, the petitioner annexed certain certi­
fied copies o f  proceedings in a District Court case, certified by the Secre­
tary o f  that Court, and stamped according to the value or “  class ”  o f  
that action, as set out in Part II o f  the Stamp Ordinance (Chapter 247).

Section 205 o f  the Civil Procedure Code provides as follows;—

“  Upon being paid such fee as the court shall from time to time deter­
mine, the secretary or chief clerk o f the court shall at all times furnish 
to any person applying for the same, a id  supplying the necessary 
stamp, copies o f the peoeee lings in any action, or any part thereof, or 
upon such application and production o f  such stamp shall examine 
and certify to the correctness o f  any such copies made by such person.”

The Registrar o f the Supreme Court had refused to accept these papers 
on the ground that they were not properly stamped. His contention, 
shortly, is as follows :— Certified copies o f documents issued by a public 
officer fall under Item 24 o f  Part I in Schedule A to the Stamp Ordinance, 
which provides for a stamp duty o f Re 1 on such a copy. He contends 
that thereafter, when such certified copies are pro duced in Law proceedings 
they shoull be stamped aguin. according to the Class o f  the case and the 
Court in which they are prduced, as set out in Part II o f the Stamp 

Ordinance. The proctor for the petitioner has contested the correctness 
o^ the Registrar’s contention, and has submitted that the certified copies 
have been correctly stamped by the certifying officer, and that no furtjjer 
stamping is necessary.

The question whether these exhibits have been correctly stamped has 
been referred to us.
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Item 24 referred to above reads as follows :—
“  24. Copy or extract, certified, o f  any document issued by a 

Public Officer not otherwise specially provided for ........... l'OO ”

The item appears in Part I  o f  Schedule A, the heading, o f  which reads 
as follow s:—

“  Containing the duties on instruments o f  conveyance, contracts, 
obligations, and security for money ; on deeds in general and on other 
instruments, matters and things not falling under Parts XI, III, IV  and 
V .”

Item 33 in Part II under the heading “  In the District Court. ”  is 
as follows :—

“  33. Copy duly certified o f  all matters o f  record not otherwise
provided f o r ...........”  (The different stamp duties according to the
class o f  the case are then set out.)

I think it is clear that item 24 which appears in Part I does not apply 
to certified copies o f  proceedings in Court which are specially provided for 
in Part II.

A document which is properly stamped need not be stamped again 
when produced in Court proceedings.

Item 11 in Part II  which applies to stamp duties on documents 
produced in the Supreme Court provides for the payment o f  duty on an 
“  Exhibit o f  every document on which no stamp is affixed or impressed 
unless the duplicate bears a stamp ” .

Item 32 makes a similar provision for documents produced in the 
District Court.

The learned Crown Counsel whose assistance at the argument we 
thankfully acknowledge, while placing before us the Registrar’s point o f 
view, also drew our attention to the fact that Item 24 was introduced 
only in 1919 by Ordinance No. 32 o f that year, while duties on law 
proceedings were provided for, even as far back as 1890 (See Schedule 
to Stamp Ordinance 3 o f  1890).

For these reasons we are o f  the view that the exhibits in this case 
have been correctly stamped and should be accepted.

S ri Sk a n d a  R a ja h , J.— I  agree.

Exhibits declared to have been correctly stamped.


